Hemelse projecten

Elke opdracht is een unieke belevenis, met een uniek resultaat.
De juwelen van edelsmid Mariëtta van Bokhoven zijn niet alleen het resultaat van haar 'technische' vakmanschap. Natuurlijk staat ze voor mooie, verrassende en kwalitatief uitstekende materialen en technieken. Maar verhalen, gevoelens en gedachten zijn minstens zo belangrijk in Mariëtta's werk. Ze vangt ze in een prachtig sieraad dat de drager of draagster op het lijf geschreven is. Daardoor is elke opdracht weer een unieke belevenis, met een uniek resultaat. De foto's op deze pagina laten een aantal eindproducten zien van deze denk- en werkwijze.

"TUINTJE IN MIJN HART"

Het tuintje in mijn hart draag ik met mij mee tot in het graf, waar het nog steeds zal blijven bloeien. Omdat ik het bij leven zijn, heb laten groeien.

"OVERHELLENDE LIEFDE"

Na een fijne jeugd (zilver), heeft hij zijn vriendin gevonden. Jeugd en vriendin groeien om elkaar heen in zilver en goud. Samen gaan ze trouwen in Liefde en Verbondenheid (saffier en robijn). Nu is hij inmiddels in totaal 1 dag langer getrouwd dan dat hij bij zijn ouders heeft gewoond. De hefboom helt over.

"YOU ARE THE WORLD TO ME"

Een vader en een dochter hebben een bijzondere band. Haar 25e verjaardag verdient een bijzonder cadeau, vindt hij. 'Hier heb je vast een kwartje van me', grapt hij als hij tijdens ons gesprek een muntje opgooit. Het blijkt twee getallen te bevatten: de 25 van 25 cent - en haar leeftijd. En het jaar waarin het muntje geslagen is: 1966 - zijn geboortejaar. Het muntje wordt het middelpunt van een wereldbolletje. De inscriptie vertelt de betekenis: "you are the world to me." 

"VERRASSING VOOR EEN DAME"

Ze was destijds al zo blij met de oorbellen die ik voor haar had gemaakt, waarin ik de edelsteen Tanzaniet had verwerkt. Nu werd ik benaderd door haar man: of ik kon meedenken over een leuke verrassing voor haar? Wat een heerlijke opdracht! Ik ontwierp deze hanger, die perfect past bij de oorbellen - met ook weer Tanzaniet natuurlijk. De missie slaagde: de verrassing was compleet en ze was er ongelooflijk blij mee. Met het prachtige sieraad én met het minstens zo prachtige gebaar van haar man.

"VIER DE VERSCHILLEN"

Ze zijn één en ze hebben veel gemeen, maar ze zijn zeker niet hetzelfde.
Dat geldt voor deze ringen en beslist ook voor de draagsters. Twee bijzonder leuke vrouwen met een uitgesproken smaak. Die van elkaar houden vanwege hun overeenkomsten én hun verschillen. Deze zeer persoonlijke ringen horen onmiskenbaar bij elkaar en zijn dus illustratief voor hun liefde, maar wie goed kijkt ziet dat de manier waarop Mariëtta hun geboortestenen heeft verwerkt ook iets zegt over hun relatie: als tegenpolen.

"PERFECTE PAVÉ"

Het basisontwerp van deze trouwringen zit al een tijdje in de collectie van Hemels Goud. Maar onlangs heb ik een nieuw element toegevoegd: de curves aan de zijkant, van champagnekleurige diamant in pavé-zetting. Mijn collega André van Loon van Nobles Marteaux is inmiddels zo goed in de (technisch lastige!) pavé-zettingen, dat ik graag met hem samenwerk. Ik ontwierp de belijning (de bruid wilde nadrukkelijk een romantisch ontwerp) en dankzij het vakmanschap van André zijn de diamantjes precies op de juiste plek en technisch perfect gezet. 

"LIEFDE DIE STAAT ALS EEN HUIS"

Een jong stel is niet alleen verliefd op elkaar, maar ook op architectuur.
Bij het kennismakingsgesprek komt ter sprake dat ze dol zijn op de organische bouwstijl van Rudolf Steiner. Dat is een kolfje naar Mariëtta's hand. Ze spreken af dat hij een aantal foto's stuurt van zijn favoriete bouwwerken, waarop Mariëtta het ontwerp van hun trouwring baseert. Het is een schot in de roos. Hij draagt 'm in geelgoud; voor haar maakt Hemels Goud een variant in rosé-goud.

"RING VOL GEHEIMEN"

Achter vrijwel elk sieraad schuilt een verhaal, maar het verhaal van deze verlovingsring is zeker het vertellen waard. De ring is in het grootste geheim gekocht. Net zoals het retourticket na hun vakantie in Griekenland: niet terug naar huis, maar door naar een romantische bestemming in Italië. Daar deed hij z'n aanzoek, waarop ze volmondig 'ja' zei. Inmiddels zijn ze getrouwd en draagt hij een stoere trouwring die Hemels Goud voor hem maakte. Zij vond haar droomtrouwring bij een goede collega. Maar deze 'verlovingsring vol geheimen' blijft ze ongelooflijk dierbaar.

"SPRANKELENDE VIER-EENHEID"

Deze ring belichaamt vier individuen die samen een onlosmakelijk geheel vormen.
In dit sieraad komen de levens samen van vier unieke individuen die samen één zijn: het gezin van de draagster. De vier schijven symboliseren de gezinsleden: ze raken elkaar en zijn met elkaar verweven, maar geven elkaar ook ruimte. De diamanten versiering illustreert hoe het leven sprankelt door deze vier-eenheid. Het maakt deze prachtige ring helemaal af.

"BIJZONDER TROUWCADEAU"

Een jong stel dat gaat trouwen wil graag hun liefde laten symboliseren in een bijzonder trouwcadeau. Hij vaart en is de helft van het jaar van huis. Zij vindt dat niet altijd even makkelijk, maar weet dat het zijn droombaan is. En ze vindt: wat je liefhebt, gun je ruimte. Dat werd de rode draad van het trouwcadeau: een miniatuur van twee prachtige, ongekooide vogeltjes die uit vrije wil bij elkaar zijn. Zonder dwang, vol overtuiging en vol liefde.